Boris BOGUŞ – militant al gândirii pozitive

Boris BOGUŞ – militant al gândirii pozitive

 

Administraţia Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv acordă o deosebită atenţie perfecţionării continue a antrenorilor-profesori. Începând cu 26 ianuarie curent organizează sistematic seminare monitorizate de profesorul universitar Boris Boguş, personalitate notorie inclusiv peste hotarele republicii. Doctor în psihologia sportului, antrenor emerit al R.Moldova, Domnia Sa e preocupat de valorificarea, cercetarea studiilor teoretico-practice pe tema sportului. E decorat cu medaliile ,,Meritul civic” şi ,,Meritul olimpic” al CNO din R. Moldova, deţine titlul ,,Om Emerit”.

 În luarea de cuvânt la prima şedinţă, Boris Boguş avea să menţioneze: ,,Astăzi, sportul nu se reduce la entuziasmul competiţiei, la bucuria învingătorilor, este o activitate socială cu implicaţii în educaţie, sănătate, medicină, economie, cultură. Sportul e politică de stat. Imnul ţării nu se intonează decât pentru conducătorii de state şi pentru sportivii învingători. Dar, în primul rând, sportul înseamnă educaţie, sportul formează caracterele veritabile ale naţiunii care o duc spre propăşire”.

 

Asistând la şedinţele dlui Boguş, am avut posibilitate să-i adresez şi unele întrebări:

– La începutul biografiei de muncă, se pare, nu aţi avut nimic în comun cu sportul, aşa este?

– Da, în sport am venit mai târziu. În tinereţe am absolvit UTM şi, timp de 16 ani, am muncit la Colegiul de Construcţii din capitală.

– De ce v-aţi înmatriculat la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport din Kiev, Ucraina?

– Schemele ştiinţei automaticii şi telemecanicii sunt interesante, dar reci. Sportul însă m-a pasionat de când mă ştiu, de la grădiniţă. Plătim şi vom plăti scump, dacă vom lăsa lecţia de educaţie fizică să fie o cenuşăreasă a programului şcolar, ea deja se răzbună. Majoritatea copiilor, din cauza deficitului de mişcare, nu rezistă la eforturi susţinute, picând probele cele mai simple. Sportul înlocuieşte jocurile excesive la calculator, contracarează vicii ca alcoolul, stupefiantele, fumatul etc. Este important să le formăm copiilor deprinderi timpurii de activităţi sportive, ca ei să ducă un mod de viaţă sănătos.

– Cum aţi pledat pentru psihologie în sport?

  – Fiecare dintre noi cunoaşte ce înseamnă blocajul psihologic. Nu o singură dată ne-am pomenit că nu ne putem stăpâni emoţiile, nu suntem în stare să le controlăm, devenim prizonierii acestora. Cunoaştem situaţii când discipolii în liceu, la antrenamente, fac minuni, iar la competiţii se prezintă total diferit. Datoria fiecărui antrenor este de a ajuta elevii să-şi menţină echilibrul intern, suport şi punct de plecare fiindu-ne psihologia sportivă. Este extrem de necesară asistenţa psihologică, deoarece sportul de performanţă este o activitate la limita capacităţilor umane, care solicită maximal resursele fizice şi psihologice.

*         *         *

La Jocurile Olimpice de tineret, Nanjing 2014, în premieră, în componenţa Lotului Olimpic atât la seniori, cât şi la tineret, a fost inclus şi psihologul sportiv Boris Boguş. Martorii spun că a reuşit să ,,sudeze” din cei 11 sportivi şi 7 oficiali un “laborator de performanţe”, creând o atmosferă bazată pe unitate, solidaritate şi spirit de echipă. Asistenţa şi consilierea psihologică acordată sportivilor noştri a inclus antrenamentul mintal, exerciţiile de gândire pozitivă, antrenamentul autogen, exerciţiile de imaginaţie, antrenamentul psihotopic, relatarea analitică progresivă – Jacobson ş. a.

*         *         *

…La acel seminar al dlui Boguş timpul s-a scurs foarte repede. Am văzut un om îndrăgostit de frumos, de viaţă, care ,,presăra” materia de studiu cu aforisme, cu propriile cugetări, observaţii: ,,Caracterul poate determina destinul”; ,,Ca să devii campion e necesar ca zi de zi să fii campion la igienă, inteligenţă, acurateţe…”; ,,Binecuvântaţi greutăţile, prin ele creştem”; ,,Ai câştigat medalia, uită. E Olimpul, vârf de munte, acolo e frig”; ,,Ai pierdut, analizează, apoi uită”; ,,Când ai o durere nu spune nimănui, se vor bucura, când ai o bucurie n-o arăta, te vor invidia”; ,,Îmbogăţesc nu când schimb banii, dar când fac schimb de idei”; ,,Nu poţi creşte personalităţi, dacă nu eşti personalitate”; ,,Nu poţi transmite căldură, dacă n-o ai.”

*         *         *

Boris Boguş nu e acel superman ce strigă nedreptatea. L-am auzit spunând: ,,Vulturii nu zboară în stol.”

Nu agreează să mărşăluiască în turmă. Nu are timp de pierdut. „Viaţa nu-i alcătuită din ani, zile…, ci din clipe”, zice el. Munceşte mult, pentru a fi util, axându-se pe obiectivul major al activităţii dumisale –  prin intermediul sportului să pregătim Personalitatea, adică să formăm oameni inteligenţi, creativi, inventivi, oneşti, patrioţi ai neamului.

 

Victoria  LAZARIUC

Comenteaza