Despre un trio atletic
Victoria LAZARIUC
Despre un trio atletic
Atletismul este considerat regele sportului, fiind cea mai veche ramură olimpică (în greacă: athletes – luptător, om voinic). Alergarea sau turul de stadion figura ca probă de bază în Jocurile Olimpice ale Antichităţii. Astăzi acest gen de sport reuneşte alergări, sărituri, marş sportiv şi aruncări. Federaţia de Atletism din Republica Moldova, înfiinţată în 1991, la Jocurile Olimpice de la Londra (2012) a avut cei mai mulţi sportivi calificaţi.
Vera Ostapenco este o adevărată personalitate. În sport vine din clasa a V şi de atunci îi este devotată. Iniţial a fost atletă, după care s-a dedicat handbalului de performanţă. Antrenoarele Elena Cormiliţeva şi Xenia Nicolaeva au reuşit ca echipa de 7-7 să fie una de clasă internaţională, iar toţi jucătorii – maeştri în sport. După absolvirea facultăţii, dra Vera Ababi, astăzi dna Vera Ostapenco, născută în inima Chişinăului, hotărâse ferm să muncească la ţară, să pună umărul la edificarea prosperă a satului moldovenesc. Soarta o aduse în localitatea Chircăieşti, Căuşeni. Erau multe deosebiri între sat şi oraş, însă exista şi o asemănare de importanţă majoră – copii mulţi, toţi talentaţi, dornici de a se afirma. Aceasta a fost motivaţia fundamentală a carierei ei. Pe parcurs a devenit legitatea întregii sale vieţi – să descopere copiii cu har de la Domnul, ca apoi să-i ridice pe cele mai înalte culmi.
După 5 ani munciţi la ţară, în 1971, Ministerul Învăţământului o invită să lucreze la proaspăt deschisa Şcoală-internat Republicană cu Profil Sportiv (actualmente LIRPS), oferindu-i-se şansa de a munci cu copiii veniţi din toate colţurile Moldovei. Ca antrenoare-profesoară, şefă a Catedrei de atletism, muncea foarte mult. Responsabilitatea şi asiduitatea i-au adus succese – la doar 30 de ani devine prima femeie Antrenor Emerit din Moldova. În 1991 a fost numită antrenor principal al lotului naţional de atletism. Sub egida ei a decurs pregătirea atleţilor moldoveni pentru JO de la Atlanta (SUA), în 1996, când Moldova ieşea pe arena sportivă internaţională ca stat independent.
* * *
Vera Ostapenco le reuşeşte pe toate – la serviciu e veritabil profesionist, iar acasă: soţie, mamă, bunică grijulie. Copiii Roman şi Tatiana au făcut, în paralel, şi carte, şi sport. Feciorul, maestru în sport la caiac-canoe, şi-a făcut studiile la Universitatea sportivă ,,Lezgavta” din or. Sankt-Petersburg, astăzi e directorul Centrului Sportiv de pregătire a Loturilor Naţionale, fiica munceşte în domeniul designului.
Pentru dna Ostapenco centru mobilizator este familia. De aceea, în fiecare duminică, copiii, nepoţii Elizaveta, Anastasia, Andrei sunt aşteptaţi la mămăliguţă şi friptură – specialitatea casei.
Foştii liceeni constituie astăzi fondul de aur al sportului autohton: Alexandru Afteni, Zinaida Baculea, Vladimir Demcioglo, Alexandru Cîrlici, Vitalie Palarmaciuc, Iurie Bolfun ş.a. Mulţi au plecat peste hotare, s-au regăsit cu anii în alte domenii, unii însă muncesc alături de dna Ostapenco.
Unul dintre aceştia este dl Alexandru Afteni, antrenor-profesor, în prezent, şeful catedrei. Prin rezultatele sportive obţinute de-a lungul anilor dumnealui este un viu exemplu pentru discipoli. La toate competiţiile la care a participat s-a clasat, invariabil, pe locul I. Este antrenor superior la sprint şi garduri, maestru în sport de categorie internaţională, a bătut recordul celebrului alergător Valeriu Borzov, la 100 m plat: Borzov – 10,5 sec., iar Afteni – 10,4 sec., ca mai apoi în 1984, aceeaşi distanţă să o parcurgă în 10,3 sec., record ce se menţine în ţara noastră pe parcursul a 32 de ani. De 9 ori campion al ex-URSS, de 6 ori campion al fostei Armate Sovietice, de 16 ori campion al republicii.
* * *
Aveam să mă conving că alături de personalităţi marcante ca dna Ostapenco şi dl Afteni se simt în siguranţă şi elevii, şi tinerii antrenori. O confirmare am auzit-o din gura dlui Vladislav Jăpălău: ,,Sport de performanţă am început să fac abia în clasa a XI-a la Liceul Teoretic ,,M. Eminescu ” din Edineţ, la îndemnul regretatului antrenor dl Nicolae Buclinca. În scurt timp am devenit maestru în sport la sărituri cu prăjina, luând înălţimea de 2,10 m. În paralel am absolvit USM, Facultatea Biologie şi Pedologie, specialitatea Ecologie şi protecţia mediului. Mi-am făcut masteratul, începând cariera de muncă la Serviciul Hidrometeorologic de Stat. Sportul însă mă atrăgea ca un magnet. Cunoscând-o pe dna Ostapenco şi membrii Catedrei de atletism, am hotărât să mă consacru acestei chemări, muncind şi apărându-mi a doua teză de master cu subiectul ,,Particularităţile tehnicii săriturii în înălţime prin procedeul Fosbury Flop şi căile de însuşire”. Sunt fericit că destinul mi-a oferit şansa să muncesc alături de personalităţi marcante, de la care am ce învăţa. Am o familie, un copil, mă simt împlinit prin ceea ce fac ca antrenor pentru aceşti tineri talentaţi”.
De 45 de ani mână în mână cu viaţa Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv păşeşte ferm doamna Vera Ostapenco – gândurile pozitive materializate în fapte pozitive o menţin tânără, optimistă alături de colegii Alexandru Afteni, Vladislav Japalău, Larisa Palamarciuc, Viorica Tîmbur, Victor Pascari, Vadim Hranovschii, realizând, prin muncă şi talent, măreţul program de descoperire şi pregătire a sportivilor de performanţă.
Astăzi speranţele catedrei se leagă de micuţii din clasele a V-a, a VI-a: Carolina Calaurnîi, Valeria Budeci, Petru Onica, dar şi pe cei din clasele de liceu, care au prins deja gustul succesului, afirmându-se la competiţii de diverse ranguri: Viorica Stăvilă, Silvia Rotari, Marin Godoroja, Ştefan Mura, Victor Negară ş. a.
P.S. Am adresat tradiţionala mea întrebare celor trei eminenţi profesori-antrenori: ,,Ce i-aţi spune/l-aţi întreba pe Dumnezeu, dacă l-aţi întâlni?” 1. Dl Afteni: ,,Mai multă lumină în Moldova, o merităm cu toţii” ; 2. Dna Ostapenco: ,,Pace şi sănătate”; 3. Dl Jăpălău: ,,Linişte în toate familiile şi în familia mea”.
Lumină, pace, sănătate, linişte în familie. Toate necesare pentru o viaţă demnă. ,,Şi dacă doreşti să ai succes, să ştii că acesta e în muncă. Multă muncă!”, ne spune dna Vera Ostapenco.