Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv – în prag de aniversare

Liceul Internat Republican cu Profil Sportiv

– în prag de aniversare

Istoria Liceului Internat Republican cu Profil Sportiv începe în anul 1971,  când la dispoziţia elevilor au fost puse 3 cămine, un bloc de studii cu 20 de săli de clasă, o cantină, 7 săli de sport, un stadion şi un teren de jocuri, şi echipa în frunte cu  primul director Vasile Antoniu a purces la drum.

Astăzi la timona liceului stă Ion Robu, manager cu o vastă experienţă  în domeniu. După absolvirea UPS ,, I. Creangă”, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport (1988), doar 4 ani a lucrat ca antrenor,  ulterior, graţie capacităţilor organizatorice, a activat în mai multe funcţii-cheie în sport. Maria Şauga, profesoară de franceză (din cei 77 de ani,  56 trudeşte pe tărâmul pedagogic), amintindu-şi  luna februarie 2012, când dl  Robu a fost desemnat director, mărturiseşte cu drag: ,,Am recunoscut în dumnealui  fostul meu student –  foarte cumpătat, liniştit, disciplinat şi sârguincios. A dat dovadă că este bun gospodar, trudind  pentru binele celor 501 elevi şi a unui colectiv de angajaţi de peste 200 de persoane”.

 

Dacă ar fi să disociem performanţa în mai multe componente, ar trebui să menţionăm, în primul rând, disciplina, condiţiile  prielnice de activitate, alimentaţia sănătoasă şi variată pentru elevi. Iată de ce  directorul Ion Robu  pune un accent deosebit pe alimentarea discipolilor în baza celor 5 categorii (după genul de activitate, caloriile consumate etc.) .

Nu putem vorbi despre performanţă fără nişte profesori foarte buni. Corpul didactic întruneşte 30 de profesori,  inclusiv  3 pensionari angajaţi prin cumul, 3 debutanţi. 20 de pedagogi deţin  grade didactice (unul –  grad didactic superior, 4 – grad didactic I, 15 – grad didactic II).   De asemenea, activează 55 de profesori – antrenori (8 prin cumul), specializaţi în atletism, caiac-canoe, haltere, lupte greco-romane, judo, lupte libere, fotbal, taekwondo. Dintre ei 25 sunt antrenori emeriţi ai Republicii Moldova, 30 de profesori-antrenori sunt absolvenţi ai LIRPS, 17  persoane deţin grad didactic superior, 14 – grad didactic I, 8 – grad didactic II. Pentru meritele pe care le-au avut de-a lungul carierei, mulţi s-au învrednicit de titluri: 29 sunt maeştri ai sportului, iar 6 maeştri ai sportului de clasă internaţională. Educatorii întrunesc  25 de persoane (una cu grad didactic I, 6 cu grad didactic II, 3 tineri specialişti).

Ion Robu  se bucură de susţinerea întregului colectiv, dar mai ales a celor trei directori adjuncţi:  de sport e responsabilă Irina Colin,  de instruire – Fatima Laşcu, de educaţie – Ludmila Şalaru. O echipă de profesionişti, uniţi  prin scopuri comune, dar mai ales antrenaţi în coagularea eficientă a colectivului de angajaţi, de elevi şi părinţi.

În continuare doresc să  le prezint pe aceste distinse doamne, ce formează un trio de neînlocuit la conducerea instituţiei:

Irina Colin, director adjunct pe domeniul Sport, cunoaşte viaţa liceului încă de pe când era eleva acestei instituţii. A studiat aici până în clasa a opta, practicând mai multe profiluri sportive, ca până la urmă să dea preferinţă  tirului cu arcul. A trebuit să muncească dublu, căci tatăl său, Nicolae Malinovschi, a fost director al acestei  prestigioase instituţii, iar ea dorea să-şi bucure cât mai des părintele. A absolvit cu excelenţă Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii  „I. Creangă”. Fiind Maestru în Sport la tir cu arcul, primeşte repartizarea la Clubul Sportiv al Armatei Sovietice nr. 9 din or. Odesa. De-a lungul anilor s-a învrednicit de titlul Antrenor emerit al Republicii Moldova  şi de gradul didactic superior. Din 1993 activează alături de soţ ca antrenori de judo la LIRPS.

,,Antrenorul, spune dumneaei, are o misiune specială: este cel care descoperă talentele, le promovează. El poartă mare răspundere în tot ce face, de aceea trebuie să întrunească în personalitatea sa un psiholog veritabil şi un pedagog cu vocaţie’’.

*        *        *

Fatima Laşcu, director adjunct Instruire, osetincă de origine, este venită în Basarabia din inima munţilor Caucaz. În 1986 absolvă  Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Istorie, fiind repartizată la LIRPS. Într-un  termen record învaţă limba română. În 2006 absolvă la aceeaşi instituţie de învăţământ superior Facultatea de Limbi Moderne, specialitatea Limba Engleză, în 2014 absolvă Academia de Administrare Publică de pe lângă Preşedintele R. Moldova – Facultatea Ştiinţe Economice, specializarea management, master în ştiinţe economice. În 2015 se învredniceşte de diplomă de gradul doi din partea Guvernului R. Moldova, pentru vocaţie şi talent, cultură şi inteligenţă, exigenţă  şi perseverenţă în promovarea politicii de stat în domeniul educaţiei. Deţine gradul didactic superior. Fiind un spirit activ şi dornic de schimbare, publică  în presa pedagogică, inclusiv în paginile ,,Făcliei’’, articole în care abordează variate subiecte: promovarea creativităţii la orele de engleză, predarea  limbii engleze în baza mijloacelor multimedia, rolul comunicării în soluţionarea conflictelor elev-profesor ş. a. Pledează pentru un învăţământ sistematizat, consecvent, tinde spre o colaborare mai productivă  între instituţiile universitare şi cele preuniversitare. În liceu promovează  studiul tuturor disciplinelor, dar mai ales al  limbii române, limbilor străine şi istoriei – atât de necesare pentru viitorii sportivi de performanţă, care ar promova imaginea ţării pe plan internaţional.

*        *        *

Ludmila Şalaru, director adjunct Educaţie, grad didactic doi, este absolventă a Colegiului Pedagogic ,,A. Mateevici”, a Universităţii Pedagogice ,,Ion Creangă’’ (filologie),  a Academiei de Administrare Publică – specialitatea Management educaţional. Doamna Şalaru îşi doreşte ca şcoala naţională să devină mai atractivă, mai prietenoasă fiecărui copil. Reuşeşte, într-o manieră profesionistă, să colaboreze cu educatorii, elevii instituţiei, soluţionând paşnic diverse situaţii din care s-ar putea isca conflicte, oferind totdeauna elevului şansa de a se corecta în baza exemplelor pozitive. Atitudinea binevoitoare, finalmente, se soldează cu performanţe în sport, dar şi  în instruire. De aceea, dna Şalaru accentuează: „Orice funcţie ai deţine în această instituţie, în primul rând, trebuie să fii tată şi mamă pentru  cei 13 copii orfani, pentru cei cu părinţi plecaţi la munci peste hotare, dar şi pentru ceilalţi discipoli’’.

„Educaţia e disciplină, e respectarea regimului zilei, a igienei personale, menţionează dumneaei. Când se munceşte mult, conştient, consecvent, succesele nu se lasă aşteptate. Un indicator al calităţii educaţiei din această instituţie este şi rata de promovare la sesiunea de bacalaureat 2015 – 62%”.

Altitudinea la care s-a ridicat această instituţie în sport, dar şi în instruire o confirmă şi distincţiile acordate: în anul 2011 – medalia ,,Meritul Olimpic” a R. Moldova; în 2013 – Trofeul CIO ,,150 de ani. Pierre de Coubertin. Sportul – şcoala a vieţii’’ pentru merite deosebite în formarea şi educarea sportivilor de performanţă, dar şi promovarea valorilor olimpice.

Comenteaza